W sobotę, 5 marca 2016, Robert Sowa wraz ze swoim kulinarnym teamem, odwiedził Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. W ramach spotkania z uczniami, Robert Sowa był jurorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, którego tematem była polska Wielkanoc. Michał Wątorek - zwycięzca konkursu oraz Angelika Dąbrowicz, która zajęła II miejsce zostali zakwalifikowani do autorskiego konkursu Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2017".
Po zmaganiach konkursowych Robert poprowadził warsztaty kulinarne dla uczniów krakowskiej szkoły, której sam jest absolwentem. Było to więc nie tylko miłe spotkanie kulinarne z młodzieżą, ale także powrót do przeszłości i wspomnień z młodości.
Podczas warsztatów Robert Sowa zaprezentował uczniom, jak przygotować trzy dania - zupę, danie rybne i mięsne. W menu znalazły się tego dnia:
- zupa tajska z kurczakiem, mlekiem kokosowym, krewetkami i świeżo siekaną kolendrą
- pieczona polędwica z dorsza podana z sosem z sera pleśniowego, ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii
- pikantne piersi kaczki z gruszkami aromatyzowanymi miodem, śliwowicą i rozmarynem
Po wspólnym gotowaniu odbyła się oczywiście degustacja wszystkich przygotowanych potraw.
To były przemiłe chwile, za które dziękujemy organizatorom Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych oraz Dyrekcji Zespołu Szkół nr 1 w Krakowie.