W środę, 13 stycznia 2016, Robert Sowa wraz ze swoim kulinarnym teamem, odwiedził Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach.
W ramach spotkania odbyły się dwie tury warsztatów kulinarnych dla uczniów kierunków gastronomicznych, podczas których młodzież przygotowała, a następnie degustowała trzy dania: orientalny krem z marchewki z marynowanym imbirem, kolendrą i krewetkami; polędwicę z dorsza z sosem z ogórków kiszonych i piersi kaczki z miodowo-waniliowymi gruszkami.
Po części praktycznej mistrz kulinarny spotkał się z większym gronem uczniów, dyrekcją szkoły i nauczycielami, aby porozmawiać o współczesnej gastronomii, panujących w niej trendach i o swoich doświadczeniach zawodowych.
Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymali na pamiątkę książki z imienną dedykacją Roberta oraz upominki od firmy Prymat.