W poniedziałek, 13 listopada, Robert Sowa wraz ze swoim niezastąpionym teamem poprowadził warsztaty kulinarne w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy Zdroju. Dzięki akcji zorganizowanej we współpracy z firmą Prymat ekipa mistrza gotowała z czterdziestoma uczniami technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Podczas warsztatów uczniowie przygotowali zestaw pięciu przekąsek, danie główne - piersi kaczki z karmelizowanymi śliwkami oraz deser - kardamonowy dakłas bezowy z mascarpone, owocami i lodami imbirowymi.
Podczas wspólnego gotowania Robert zdradził uczniom wiele ciekawostek, opowiedział o nowinkach kulinarnych, a także udzielał wskazówek i porad, aby podnieść umiejętności przyszłych kucharzy. Mistrz kulinarny starał się zmotywować uczniów do dalszej nauki, rozwoju zawodowego oraz poznawania nowych smaków i przypraw.
Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymali pamiątkowe certyfikaty, a jeden z uczniów został nominowany do finału 10. edycji konkursu Kulinarny Talent.