W środę, 4 listopada 2015, Robert Sowa wraz ze swoim kulinarnym teamem, odwiedził Zespół Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. We współpracy z firmą Prymat przygotowaliśmy dwie tury warsztatów dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharza.
Podczas warsztatów zorganizowanych w świetnie wyposażonej szkolnej pracowni, młodzież pod okiem Roberta i towarzyszących mu kucharzy przygotowała: pikantny krem z dyni z sałatką z krewetek, pieczoną polędwicą z dorsza w pieprzu cytrynowym z sosem z sera pleśniowego ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii oraz piersi z gęsi z karmelizowanymi figami. Dania były przepyszne, więc po zakończeniu wspólnego gotowania ze smakiem zostały zjedzone przez uczestników i zaproszonych nauczycieli.
Po części praktycznej mistrz kulinarny spotkał się z większym gronem uczniów, dyrekcją szkoły i nauczycielami, aby porozmawiać o współczesnej gastronomii, panujących w niej trendach i o swoich wieloletnich doświadczeniach w profesji szefa kuchni.
Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymali na pamiątkę książki z imienną dedykacją Roberta oraz upominki od firmy Prymat.