Podczas warsztatów, młodzież pod czujnym okiem szefów przygotowała:
1/ roladki z łososia norweskiego z musem serowo-ziołowym i rukolą;
2/ roladki z szynki parmeńskiej z serem pleśniowym, rukolą, suszonymi pomidorami i sosem pesto;
3/ zupę tajską z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą;
4/ ręcznie robiony makaron pappardelle z sosem z sera pleśniowego z krewetkami
5/ pikantną kaczą pierś z karmelizowanymi gruszkami.
Po zakończeniu wspólnego gotowania, uczestnicy warsztatów z apetytem degustowali przygotowane potrawy. Na zakończenie każdy otrzymał certyfikat potwierdzający udział w warsztatach, zorganizowanych w ramach projektu „Specjalizacja zawodowa – sukcesem na rynku pracy” oraz książkę Roberta Sowy "Życie kocha jeść".
Kolejną atrakcją piątkowego popołudnia był pokaz kulinarny, podczas którego Robert Sowa opowiedział o swoich doświadczeniach zawodowych i przedstawił panujące obecnie trendy kulinarne. W ramach pokazu szefowie przygotowali i wyserwowali trzy dania: zapiekaną polędwicę z dorsza z sosem z kiszonych ogórków i czerwonym kawiorem; pieczone udźce z kurczaka podane na ragoût z soczewicy i pomidorów z sosem tzatziki oraz deser: biszkopt migdałowy z karmelizowanymi pomidorami, tiulem migdałowym, orzeźwiającym sorbetem z bazylii i bezami fiołkowymi.
To było niezwykle miłe spotkanie z młodzieżą. Dziękujemy!