58 szefów kuchni i kucharzy, reprezentujących 30 restauracji i karczm uczestniczących w projekcie miało okazję „zabłysnąć” kulinarnie i przedstawić swoje popisowe dania regionalne – przyszłe potrawy flagowe na szlaku Smaki Podhala. Eksperci kulinarni mieli pełne ręce roboty i nie lada gratkę, próbując tylu specjałów. Każda restauracja zaprezentowała swoją potrawę poddając ją ocenie kulinarnych ekspertów. Ci zaś kosztując, doradzali jak wzbogacić danie, jakie dobrać dodatki i jak serwować potrawę godną pierwszej ligi podhalańskiej gastronomii.
Efektem spotkania jest 30 perfekcyjnie dopracowanych potraw, z których każda reprezentuje jedną restaurację/karczmę – uczestnika projektu. Dania flagowe znajdą się na kulinarnym szlaku, który zaprezentujemy na stronie internetowej www.smakipodhala.eu (właśnie powstaje nowa odsłona strony) oraz w folderze z mapką (wydruk zaplanowany na czerwiec-lipiec 2014). Będziemy też promować Smaki Podhala na Europejskich Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem w sierpniu 2014.
30 FLAGOWYCH DAŃ szlaku Smaki Podhala znajdą Państwo TUTAJ. Zapraszamy również na stronę TIG.