17 i 18 października Robert Sowa z dwoma Krzysztofami (Kopcińskim i Baranowskim) zainaugurował cykl warsztatów kulinarnych realizowanych w szkołach gastronomicznych we współpracy z firmą Prymat w ramach projektu "Przygotowanie do kariery".
Pierwsze dwa spotkania z uczniami odbyły się w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach oraz w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.
W każdej ze szkół odbyły się dwie tury warsztatów, podczas których uczniowie pod okiem mistrzów przygotowali mix przekąsek na bazie produktów marki Smak (* hummus z zielonymi oliwkami; * roladki z szynki parmeńskiej z serem pleśniowym, oliwkami, suszonymi pomidorami i rukolą; * suszone pomidory nadziewane serem mozzarella z bazylią; * tapenade z czarnych oliwek i anchois z serem feta i czarnym sezamem; * torcik z pumpernikla z aromatycznym musem z tuńczyka, oliwek i kaparów), danie główne (pierś z kaczki ze śliwkami) oraz deser (kardamonowy tort bezowy z waniliowym mascarpone, owocami i lodami imbirowymi).