W piątek, 22 marca, Robert był gościem specjalnym wieczoru w restauracji Żółty Słoń w Kielcach, zorganizowanego przez gospodarza - Tomasza Pawluska.
Robert Sowa poprowadził ten wieczór, opowiadając o daniach kuchni polskiej, panujących trendach kulinarnych i swoich ulubionych smakach.
Menu wieczoru składało się z sześciu dań - zimnej i ciepłej przystawki, zupy, dwóch dań głównych i deseru. Pomiędzy daniami czas umilały gościom występy młodej skrzypaczki oraz Agnieszki i Bartka Kuśmierczyk – jurorów polsatowskiego show „All together now”.
Na początek podano tatar z tuńczyka z melonem i sokiem z cytryny, po nim gęsie żołądki duszone w cebuli i na racuchu z ziemniaka. Po przystawkach wyserwowano zupę, którą przygotowano na zakwasie żytnim i grzybowym z chrzanem i omletem. Kolejnym daniem była idealnie wysmażona polędwica z dorsza z purée pietruszkowym, pieczarkami z rusztu i młodym szpinakiem z wasabi, sorbetu wiśniowego z białą czekoladą i migdałami. Jako drugie danie główne wyserwowano ragoût z dzika z kluseczkami leniwymi i buraczkami z kwaśnym jabłkiem.
Zwieńczeniem kulinarnej uczty był krem sułtański – delikatny krem czekoladowy z bitą śmietaną, bezą, rodzynkami sułtańskimi namoczonymi w alkoholu podany z sosem z ajerkoniaku.
Na koniec wszystkie uczestniczące w kolacji Panie otrzymały od Roberta prezent w postaci najnowszej książki pt. „Uczta” z dedykacją i autografem mistrza. Były też wspólne pamiątkowe zdjęcia.
To był niezwykle miły i smaczny wieczór, a zarazem idealny początek weekendu :)