Na tradycyjnym "jajeczku" spotkali się między innymi: Robert Sowa, Karol Okrasa, Joseph Seeletso, Dariusz Zahorański, Tomasz Jakubiak, Konrad Birek i Jarosław Uściński.
O czym rozmawiali mistrzowie kulinarni? Czyżby wymieniali się nowymi przepisami i dyskutowali o swoich pomysłach kulinarnych? Ten sekret zdradził nam Joseph Seeletso. - To spotkanie jest fantastyczne, bo pokazuje, że szefowie kuchni to jedna rodzina. Spotykamy się tutaj nie jako kucharze, ale właśnie tak, jak rodzina na Święta. Odpoczywamy od tematu gotowania i nie rozmawiamy o jedzeniu.
Próbowaliśmy się również dowiedzieć, co mistrzowie planują przygotować na święta? Okazało się, że świąteczne gotowanie pozostawiają głównie w rękach swoich teściowych i mam. Ale nie tylko. Czym zachwycą rodzinę tym razem?
- Święta to w zasadzie takie jedyne dni w roku, kiedy ja osobiście nic nie gotuję i odpoczywam. Zdaję się wtedy na moją mamę i babcię. One świetnie gotują i uwielbiam ich kuchnię - mówi Tomasz Jakubiak.
- Moja teściowa przygotuje marynowaną karkówkę w ziołach, w jej rękach pozostawiam również słodkości, gdyż robi ona najpyszniejszy sernik. Ja natomiast mam w planach przyrządzić moją ulubioną kaczkę według autorskiego przepisu. Będzie to pierś z kaczki w marynacie z soli i brązowego cukru podawana z warzywami - mówi Joseph Seeletso.
A co polecają na Święta?
- Polecam to, do czego jestem najbardziej przyzwyczajony, czyli to, co jest zawsze na moim świątecznym stole - wiejska kaczka, kupowana bezpośrednio z gospodarstw rolnych, prawdziwa biała kiełbasa, którą można przyrządzić na wiele sposobów, nie tylko z wody, ale i zasmażaną i pieczoną, a nawet może się pojawić w postaci szaszłyków z bananami - zdradza Tomasz Jakubiak.
Szefa kuchni Moonsfery oraz wiceprezesa OSSKiC Jarosława Uścińskiego zapytaliśmy, jak kulinarnie przygotowuje się do Świąt Wielkiej Nocy.
- Niestety głową i ciałem jestem jeszcze przy setkach spraw związanych z Moonsferą, zatem główny ciężar przygotowania dań spocznie na żonie - tak to już bywa w gastronomicznych rodzinach. Obiecałem jednak osobiste przygotowanie pysznego makowca.
Jarosław Uściński (po prawej) z Prezesem OSSKiC Dariuszem Zahorańskim
Święta zawsze kojarzą nam się z jedzeniem i wydawałoby się, że to doskonały czas, by kulinarne gwiazdy mogły zabłysnąć w domowych kuchniach. Ale jak sami twierdzą na Święta potrzebny jest dobry humor i zdrowa rodzina, nie tylko kuchnia.
Z ciekawostek, które krążyły na spotkaniu dowiedzieliśmy się że Tomasz Jakubiak - znany z programu Dzień Dobry TVN, został szefem kuchni w Cafe Szparka na Placu Trzech Krzyży w Warszawie.