Do stolicy Małopolski zawitali producenci żywności, którzy przed wielkim finałem rywalizowali o uznanie publiczności i konkursowego jury. W Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Nowym Targu, Nowym Sączu i Miechowie zaprezentowali małopolskie przysmaki, a podczas finału w Krakowie pojawili się najlepsi z najlepszych. Podczas kiermaszu można było spróbować prawie 60 produktów i dań regionalnych.
W czasie finału publiczność wybrała zwycięzców w czterech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą” i potrawy „Jak u mamy”. Najlepszych wskazało również jury konkursowe, w skład którego wchodzili: Zbigniew Kurleto, Robert Sowa, Dariusz Gnatowski i Grzegorz Komendarek. Jurorzy przyznali Grand Prix oraz drugie i trzecie miejsce w ramach konkursu „Małopolski Smak”. Wielki finał 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku poprowadził duet znany już z poprzednich edycji festiwalu: mistrz kulinarny Karol Okrasa i prezenter radiowy Robert Karpowicz.
Jedną z atrakcji był wielki kocioł gorącej zupy, którym organizatorzy częstowali wszystkich uczestników imprezy. Swoje umiejętności zaprezentowali także szefowie kuchni z małopolskich restauracji, którzy podczas pokazów kulinarnych przygotowali potrawy na bazie małopolskich produktów regionalnych.
Kulinarnym atrakcjom towarzyszył również program artystyczny przygotowany przez małopolskich artystów. Wielki finał w sobotnie przedpołudnie otworzyła Orkiestra Dęta Tadeusza Wrześniaka, w dalszej części wystąpiła Hanka Wójciak i rockowy zespół Przystanek Mrówkowiec, a muzycznym zwieńczeniem wieczoru był koncert zespołu Krywań. W niedzielne przedpołudnie na scenie pojawił się zespół After Day, po nim Quartet Klezmer Trio i zespół Elevele. A po wręczeniu nagród zwycięzcom 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku z rockowym zacięciem zagrała gwiazda wieczoru - zespół Rzoz.
Laureaci Wielkiego Finału 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku 2011
KONKURS
Grand Prix - Stowarzyszenie na „Śliwkowym Szlaku” z Iwkowej za polędwicę faszerowaną suską sechlońską
II miejsce - Restauracja „Natalia” z Biertowic za produkt sułkowicka krzonówka
III miejsce - Firma „Gawor” z Podstolic za salceson golonkowy „Podstolego”
PLEBISCYT
W kategorii „Ekologiczne przysmaki” zwyciężyła Ferma Kur Niosek Tobowscy z Trzemeśni za jajecznicę po królewsku
W kategorii „Tradycyjne specjały” nagrodzono Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora za karpia zatorskiego w zalewie octowej
W kategorii „Smakołyki z Legendą” laureatem zostało Przetwórstwo Rybne Krak - Marfish z Poskwitowa za produkt: Matjas – korzenny filet śledziowy
W kategorii „Jak u mamy” zwyciężyło Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich z Andrychowa, które zachwyciło plackami ziemniaczanymi po andrychowsku
W kategorii „Pokaz gotowania na żywo” najlepsza okazła się Restauracja „Bohema” z Nowego Sącza, która serwowała roladki z cielęciny po staropolsku
Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest Województwo Małopolskie, a tegoroczny wielki finał odbył się pod patronatem Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Partnerem kampanii jest Business Consulting
Małopolski Festiwal Smaku to wielkie regionalne święto producentów i miłośników lokalnych potraw. Jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie - coraz bardziej rozpoznawalnym w całym kraju. Z roku na rok cieszy się większym zainteresowaniem, przyciągając w miejsca plebiscytowych zmagań rzesze wielbicieli tradycyjnego smaku Małopolski.
Festiwal powstał, aby promować produkty regionalne, tradycyjne, ekologiczne i wspierać lokalnych producentów żywności. W 2005 r. – podczas jego pierwszej edycji półfinały odbyły się w Zakopanem i Tarnowie, a Wielki Finał – w Krakowie. Rok później półfinałów było już pięć - w Krakowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu oraz Tarnowie. Od 2009 roku w półfinałowych zmaganiach można też wziąć udział w Miechowie, a od 2011 – w Wadowicach. Co roku całość wieńczy Wielki Finał w Krakowie.
Małopolski Festiwal Smaku to nie tylko letnia edycja – od kilku lat regionalne specjały można kupić podczas świątecznych kiermaszów na Rynku Głównym w Krakowie.