‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Wielki finał śledziowego konkursu RMF Maxxx i Norge za nami!

 

W godzinach od 11.00 do 18.00 śledź norweski niezaprzeczalnie panował w Złotych Tarasach. Podczas imprezy mistrzowie kulinarni - Robert Sowa i Konrad Birek przygotowali pokazy kulinarne połączone z degustacją dań przygotowanych na bazie śledzia w klimacie polskim i meksykańskim. Łącznie wydanych zostało ponad tysiąc porcji dań ze śledziem w roli głównej.

Grzegorz Łapanowski z pomocą osób wybranych spośród publiczności prezentował również dania na bazie śledzia z dodatkiem polskich produktów regionalnych.

Wszyscy mistrzowie kulinarni wraz z prowadzącym imprezę Karpiem, czyli Robertem Karpowiczem z RMF Maxxx zachwalali zalety śledzia norweskiego i zachęcali do jego spożywania ze względu na liczne wartości zdrowotne.

Jednym z punktów imprezy był wielki finał konkursu „Przepisowe ŚLEDŹ-stwo” organizowanego przez Norge i radio RMF Maxxx. Uczestniczyły w nim osoby wyłonione z półfinałów zorganizowanych w trzy poprzednie soboty w Krakowie, Katowicach i Poznaniu.

 

W wielkim finale swoje umiejętności zaprezentowali: Izabela Kulińska z Warszawy, Krzysztof Pielas z Łodzi i Grzegorz Przewoźny z Piły. Finał był dla uczestników sporym wyzwaniem, bowiem nie znali składników, których będą mogli użyć do przygotowania dań. Zadaniem było przygotowanie dwóch potraw. W pierwszej konkurencji startujący musieli wykorzystać składniki zaproponowane przez mistrzów kulinarnych i wyeksponowane na stole, natomiast drugie danie przygotowane zostało na bazie śledzia norweskiego i produktów umieszczonych w „black box-ach”. Było to bardzo trudne zadanie, ponieważ finaliści nie wiedzieli, jakie dodatki będą dostępne do przygotowania dań.

Dla utrudnienia były to składniki nieczęsto używane w połączeniu ze śledziem, m.in. tortilla, suszone śliwki, mango, pomarańcze, jabłka, świeży i marynowany imbir, kiełki, grzyby shiitake, czekolada, łosoś, ocet winny i balsamiczny, marynowane grzyby, orzechy i miód. Przygotowanie dań wymagało umiejętności połączenia tych nietypowych składników i odpowiedniego skomponowania smaków. Jurorzy zwracali też uwagę na wygląd dań i styl pracy finalistów, czyli łatwość poruszania się na stanowisku podczas przygotowywania dań. 

Najlepszym z najlepszych okazał się Krzysztof Pielas z Łodzi, który zdecydowanie podbił serca, a raczej podniebienia jurorów. Każdy z finalistów otrzymał rower trekkingowy, a zwycięzca wygrał dodatkowo wyjazd do Norwegii, gdzie na pewno jedną z atrakcji będzie „śledzenie” losów norweskiego śledzia.

Dla publiczności przygotowano wiele atrakcji. Imprezę poprowadził Robert Karpowicz, znany jako Karpiu z anteny radia RMX Maxxx. Przy mikrofonie często gościli również Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski. Wszyscy Panowie nie tylko opowiadali o śledziu norweskim, ale także zadawali zebranym mnóstwo pytań. Warto było odpowiadać, bo na najlepszych czekały sympatyczne upominki (m.in. śledziowe smycze, kubki i pendrive’y oraz gadżety RMF Maxxx).

Czas umilała serwowana przez DJ-a muzyka oraz niezwykłe, przyciągające tłumy widzów pokazy taneczne w wykonaniu Molo, Frodo i Tomka – niesamowitych młodych ludzi, znanych z programów You Can Dance i Mam talent. Chłopaków można było kilkakrotnie zobaczyć na scenie w różnych choreografiach. Każda z nich wręcz zapierała dech w piersiach - były tańce na rękach, głowach, plecach, a nawet przeróżne figury wykonywane w powietrzu.

Wieczorem, po evencie w Złotych Tarasach, odbyło się „śledziowe” after party w klubie H2O. Nie zabrakło dobrej muzyki, tańca i śledziowych zakąsek.