Okazało się, że możliwości jest dość sporo... Tak naprawdę, mając do dyspozycji 24 godziny, można przygotować prawdziwą ucztę - zdradził Robert, polecając np. przygotowanie pysznego suma.
– To bardzo smaczna ryba – zachęcał Robert Sowa, jednak należy do tłustych ryb i wymaga wcześniejszego zamarynowania. Mistrz kulinarny polecił marynatę przygotowaną na bazie oleju lnianego, świeżego rozmarynu i grubo mielonego pieprzu, z odrobiną czosnku. Taka kompozycja na pewno zniweluje posmak tłustej ryby - zapewniał i radził, aby tak przygotowanego suma piec ok. 20 minut w temperaturz 180 stopni. Przed podaniem wystarczy skropić rybę odrobiną cytryny, lub można podawać ją z dodatkiem sosu z bobu, ogórka lub cieciorki.
Robert Sowa zdradził również słuchaczom kilka kulinarnych trików, które na pewno przydały się przed Świętami. Oto one:
- dzięki moczeniu w mleku pozbędziemy się nieprzyjemnego, mulistego zapachu karpia. Po wymoczeniu w mleku rybę powinno się umyć i osuszyć, a następnie warto ją zamarynować.
- suma najlepiej piec bez folii. Jesli zdecydujemy się na pieczenie tej ryby w folii, pamiętajmy o nasmarowaniu jej olejem - dzięki temu sum nie przyklei się do folii.
- w piekarniku nie należy piec panierowanych ryb
- dlaczego biszkopt opada w czasie pieczenia? Z reguły powodem jest: zbyt niska temperatura, niewłaściwe ubicie piany lub zbyt duża ilość dodanej mąki.
- ryba po grecku... Serwując ryby z sosem pomidorowym lub śmietanowym kupujmy filety i zadbajmy o usunięcie wszystkich ości. Unikniemy wówczas niebezpieczeństwa związanego z ich połknięciem.
- czy do ciasta pierogowego dodać białko? – Absolutnie nie, do ciasta pierogowego dodajemy tylko i wyłączne żółtka. Białka powodują, że ciasto twardnieje.
- na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia? – Na oleju roślinnym lub rzepakowym – radzi kucharz. – Osobiście polecam bardzo krótkie obsmażenie karpia na patelni, osączenie z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie przełożenie do żaroodpornego naczynia, dodanie łyżki masła wiejskiego i pieczenie 5 minut. Dla mnie smakuje idealnie - zapewniał Robert Sowa.