W programie Robert Sowa opowiedział o tradycyjnych potrawach na polskim stole wigilijnym i przygotował kilka świątecznych potraw (m.in. filety z pstrąga z musem z bobu, aromatycznego sandacza z sosem ogórkowym, tosty z pastą serowo-ziołową i wedzoną rybą oraz śledzie w kolorowym pieprzu z marynowanymi rydzami). W trakcie gotowania do Roberta dołączył Teo Vafidis, ktory wcześniej odwiedził targ i doradzał widzom, jak rozpoznać świeżość karpia. Teo zaprezentował kilka greckich przysmaków, które mogą być alternatywą dla polskiej tradycji.
Gośćmi programu byli również: Roman Czejarek i Bogdan Sawicki z Programu 1 Polskiego Radia, Wiesław Tupaczewski i Andrzej Tomanek z kabaretu OT.TO oraz Grażyna Górska - dekoratorka, która opowiedziała o symbolice i trendach w strojeniu wigilijnego stołu.
W programie zaprezentowano również felietony o świętach w domu Kayah, Krzysztofa Zanussiego i Grzegrza Markowskiego. Marek Sierocki opowiedział o muzycznych przebojach na święta, a kabaret OT.TO i Emilian Kamiński śpiewali kolędy przy akompaniamencie gitar.
W programie nie zabrakło również Mikołaja, który był wręcz oblegany przez dzieci. Na zakończenie programu wszystkie przygotowane przez mistrzów kulinarnych potrawy ustawiono na pięknie udekorowanym stole, przy którym wspólnie śpiewano kolędy i cieszono się wyjątkowym nastrojem tego jedynego dnia w roku.