Na łamach tej publikacji można znaleźć mnóstwo ciekawych propozycji kulinarnych będących połączeniem tradycji z nowoczesnością, regionalizmu z kuchniami świata, indywidualnych upodobań kucharzy z ich wieloletnim doświadczeniem, aromatycznych ziół i przypraw z niecodziennymi dodatkami.
To naprawdę świetna propozycja dla miłośników ryb i owoców morza oraz doskonała zachęta dla tych, którzy nie przekonali się jeszcze, że z ryb również można wyczarować wspaniałe dania.
Jednym z kucharzy, którego zaproszono do realizacji tego projektu jest Robert Sowa, od wielu lat propagujący wartości zdrowotne i odżywcze ryb i owoców morza. Tym razem zaproponował nam słodko-kwaśne curry z krewetek z żurawiną amerykańską i egotyczną zupę kokosowo-żurawinową. Wygląda i brzmi smakowicie...
EGZOTYCZNA ZUPA KOKOSOWO-ŻURAWINOWA
Składniki dla 4 osób:
500 g cukinii
400 ml mleka kokosowego niesłodzonego
200 g liczi (świeże lub z puszki)
8 cm świeżego korzenia imbiru
3 łodygi trawy cytrynowej
1 świeża papryka chili
100 g szalotek
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżki oleju sezamowego
1 limonka
½ pęczka zielonej kolendry
6 łyżek sosu sojowego
sól, pieprz cayenne Prymat
Sposób przygotowania:
Korzeń imbiru obrać i zetrzeć. Trawę cytrynową umyć i przekroić wzdłuż. Paprykę chili pokroić na cienkie paseczki. Szalotki obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Wszystkie przygotowane składniki wraz z żurawiną smażyć na oleju przez 5 minut, często mieszając.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Przyprawy zdjąć z ognia i połączyć z mlekiem kokosowym, a następnie dolać 600 ml wody lub bulionu warzywnego. Całość zagotować, dodać cukinię i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. W międzyczasie obrać liczi i dodać do zupy. Limonkę wycisnąć, kolendrę umyć, osuszyć i posiekać. Sok z limonki i kolendrę wymieszać z sosem sojowym i dodać do zupy. Podawać z prażonymi, solonymi orzechami włoskimi.
SŁODKO-KWAŚNE CURRY Z KREWETEK Z ŻURAWINĄ AMERYKAŃSKĄ
Składniki dla 2 osób:
200 g krewetek
2 marchewki
1 por
1 ząbek czosnku
Kawałek korzenia imbiru
2 gałązki kolendry
1 limonka ze skórką
50 ml wody
2 łyżeczki oleju
40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
Sos sojowy
2 łyżeczki miodu
Pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Krewetki umyć i oczyścić. Marchewkę i por pokroić na małe kawałki. Czosnek, imbir i kolendrę posiekać. Limonkę pokroić w plastry.
Na rozgrzanym oleju smażyć krewetki przez ok. 3 minuty, zdjąć z patelni. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia krewetek poddusić czosnek i imbir. Dodać warzywa, żurawinę amerykańską, plastry limonki i wodę. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Następnie dodać krewetki, doprawić sosem sojowym, miodem i pieprzem. Posypać kolendrą. Podawać z ryżem.