Pomysłodawczynią Rydzewskiej Majówki jest właścicielka "Gospody pod Czarnym Łabędziem" - Selwina Nowakowska, która w swojej filozofii prowadzenia restauracji opiera się na tradycyjnej kuchni Warmii i Mazur oraz na kulinariach litewskich. Wszystkie produkty i surowce wykorzystywane w restauracji pochodzą od lokalnych dostawców i producentów, i są ekologiczne.
Organizatorzy XII Rydzewskiej Majówki przygotowali dla odwiedzających imprezę mnóstwo atrakcji, m.in.:
- Jarmark Staroci i Rękodzieła, który skupił miłośników staroci z duszą, rzeźby, malarstwa, wyrobów wiklinowych oraz pachnących regionalnych przysmaków, miodów i nalewek. Na dzieci czekały natomiast kolorowe lizaki i urocze drewniane koguciki;
- Konkurs Kapel Ludowych i Zespołów Śpiewaczych propagujący twórczość muzyki ludowej oraz integrujący przedstawicieli różnych kultur zamieszkujących region Polski Północno-Wschodniej;
- Mistrzostwa Świata w Rżeniu Mazurskiego Konia - konkurs skierowany do odważnej publiczności polegający na jak najwierniejszym imitowaniu odgłosu rżenia konia. Dźwiękom wydawanym przez uczestników towarzyszyła wspaniała zabawa i ogromne pokłady dobrego humoru;
- pokazy kulinarne Roberta Sowy i Prymatu połączone z degustacją przygotowanych dań;
- liczne konkursy dla publiczności z atrakcyjnymi nagrodami;
Pokazy Kulinarne Roberta Sowy i Prymatu - "Potrawa z Mazurskiej Ryby"
W tym roku Robert Sowa przygotował dla gości Rydzewskiej Majówki pięć dań przygotowanych na bazie filetów z sandacza i ze szczupaka. Ekipa Roberta Sowy przygotowała i wydała łącznie 750 porcji dań, a w menu znalazły się m.in.: zupa ze szczupaka i sandacza z pomidorami i papryką węgierską, filety ze szczupaka z ragoût z soczewicy i pomidorów oraz marynowany sandacz podany z karmelizowanymi gruszkami.
Konkurs Kapel Ludowych i Zespołów Śpiewaczych
Przegląd Kapel Ludowych pomyślany jest jako impreza propagująca twórców muzyki ludowej, jako integracja przedstawicieli różnych kultur zamieszkujących szeroko rozumiany region Polski Północno-Wschodniej, takich jak mniejszości litewskie, ukraińskie, niemieckie, białoruskie, Mazurów, Warmiaków, Kurpi, Podlasian i Suwalan.
Kapele Ludowe i Zespoły Śpiewacze oceniane były na podstawie występów według następujących kryteriów:
• dobór repertuaru i jego autentyzm;
• wykorzystanie i prezentacja folkloru charakterystycznego dla poszczególnych grup zamieszkujących region Polski Północno-Wschodniej przy pomocy gwary, kostiumów;
• poziom muzyczny występu (wyraz artystyczny);
• umiejętność nawiązania kontaktu z publicznością;
• oryginalność strojów.
Jarmark Staroci i Rękodzieła
To nieodłączna atrakcja od lat towarzysząca Rydzewskiej Majówce. Skupia on rzeszę miłośników staroci z duszą, rzeźby, malarstwa, wikliny, pachnących kulinariów i miodu. Rydzewska Majówka to także raj dla dzieci, dla których przygotowano kolorowe lizaki, zabawki i drewniane koguciki. Podsumowując: dla każdego coś miłego.
Mistrzostwa Świata w Rżeniu Mazurskiego Konia
Podczas imprezy w Rydzewie zabrzmią donośne głosy imitujące odgłos rżenia konia. Konkurs skierowany jest do odważnej publiczności, która potrafi naśladować jak najwierniej odgłos konia. Dźwiękom wydawanym przez konkursowiczów towarzyszy zawsze wspaniała zabawa pełna humoru.
Patronat medialny: TVP Olsztyn
Organizatorzy: Ośrodek Kultury w Miłkach
Współorganizatorzy: Urząd Gminy Miłki, Gospoda pod "Czarnym Łabędziem" w Rydzewie, Lokalna Grupa Rybacka, Centrum Promocji i Informacji Turystycznej w Giżycku, Powiat Giżycki, Stowarzyszenie Turystyki Wiejskiej Miłki, OSP
Projekt dofinansowany z środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013