Para taneczna oraz, jak się niedawno okazało, partnerzy życiowi - Francys Barraza Sudnicka i Łukasz Czarnecki, przygotowali wraz z Robertem dwa wspaniałe dania. Był to szaszłyk z tuńczyka z ananasem i salsą tropikalną oraz marynowane steki z polędwicy wołowej z grilla z aromatycznym szpinakiem. Oba dania były ukłonem w stronę Francys - pierwsze zawierało jej ulubioną rybę - tuńczyka, a kolejne nawiązywało do jej drugiej ojczyzny - Wenezueli. W rewanżu za tak wspaniale dobrane i skomponowane menu Francys zorganizowała Robertowi przyśpieszony kurs języka hiszpańskiego.
Występ pary w kuchni można zaliczyć do równie udanych jak wspólne występy w „Tańcu z Gwiazdami".
Szaszłyk z tuńczyka z ananasem i salsą tropikalną z owoców południowych
Składniki dla 4 osób:
400 g filetu z tuńczyka pokrojonego w kostkę wielkości 2-3 cm
200 g obranego ananasa pokrojony w kostkę wielkości 2-3 cm
4 gałązki świeżej mięty do dekoracji
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru
Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat
Pikantna czerwona papryka Prymat
2 posiekane ząbki czosnku
3 łyżki miodu pszczelego lipowego
Salsa tropikalna:
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g świeżego arbuza
50 g świeżego melona
50 g świeżego mango
50 g kiwi
Sól, chili pieprz cayenne Prymat do smaku
3 łyżki miodu
½ szklanki soku z limonki
Kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Przygotowanie salsy: oliwę z oliwek połączyć z sokiem z limonki. Wszystkie owoce pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać posiekaną miętę. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Pokrojone kawałki tuńczyka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 2-4 godziny. Rybę nadziewać na szpadki do szaszłyków na przemian ze świeżym ananasem. Na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej smażyć szaszłyki tak, aby mięso po przekrojeniu było soczyste i różowe w środku.
Tak przygotowane aromatyczne szaszłyki podawać z salsą tropikalną lub sosem miodowo-sojowym z ziarnami sezamu i świeżą miętą.
Marynowane steki z polędwicy wołowej z grilla z aromatycznym szpinakiem
Składniki dla 4 osób:
800 g oczyszczonej polędwicy wołowej
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 opakowanie przyprawy do steku Prymat
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
Grubo mielony czarny pieprz indyjski do smaku
Szpinak:
1 kg świeżych liści szpinaku bez łodyg
1 pokrojona w kostkę cebula szalotka
2 posiekane ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
Do smaku: sól, grubo mielony czarny pieprz indyjski, papryka słodka węgierska Prymat
4 pokrojone suszone pomidory
Prażone orzeszki pinii
100 ml białego wina
3 łyżki sera parmezan
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Plastry polędwicy wołowej zanurzyć w marynacie i odstawić na kilka godzin. Zamarynowane mięso piec na grillu po 2 minuty z każdej strony tak, aby mięso było soczyste i lekko różowe w środku.
Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek na złoty kolor, dodać liście szpinaku, suszone pomidory, orzeszki piniowe i białe wino. Całość doprawić do smaku.
Aromatyczne steki z polędwicy wołowej podawać z aromatycznym szpinakiem. Przed podaniem danie posypać świeżo tartym parmezanem.