‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Z Natalią Lesz w Dzień Dobry TVN

 

 

W 2008 roku Natalia zdobyła Superjedynkę w kategorii debiut roku, natomiast w 2009 roku w tej samej kategorii wygrała nagrodę VIVA Comet Awards. W 2010 roku została nagrodzona przez dziennikarzy za piosenkę Radioactive podczas festiwalu TOPtrendy.

Natalia ma również doświadczenia aktorskie, a znana jest przede wszystkim jako Inga Sawczuk z serialu „Tancerze”, który w ubiegłym roku był emitowany w TVP 2. 

Natalia przyznała, że należy do grona osób, które niezbyt dobrze czują się w kuchni i nie przepadają za gotowaniem. Ale zdradziła również, że uwielbia jeść i je w zasadzie wszystko. Podczas nauki w szkole baletowej podziwiała koleżanki przebywające na ścisłych dietach. Jej zdaniem bowiem tylko jedzenie tego, co lubimy i na co mamy ochotę, gwarantuje nam doskonałe samopoczucie.

Robert postanowił udowodnić Natalii, że gotowanie może być równie przyjemne, co jedzenie, a także zaprezentował przysmaki, które przywiózł z wczorajszego Festiwalu Kulinarnego „Cieszyńskie Smaki”.

Podczas programu przygotowane zostały dwa dania: zupa z ryb morskich z pomidorami i papryką węgierską oraz zapiekane warzywa sezonowe z boczkiem i miodowym sosem vinaigrette.

 

Zupa z ryb morskich z pomidorami i papryką węgierską

Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonego w kostkę fileta z dorsza norweskiego
200 g pokrojonego w kostkę fileta z łososia norweskiego
200 g pokrojonego w kostkę fileta z halibuta
1 pokrojona w kostkę biała cebula
1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
2 pokrojone w kostkę czerwone papryki
4 pokrojone w kostkę pomidory concasse (bez skóry i gniazd nasiennych)
200 ml pomidorów pelati (bez skórki)
100 ml białego wina
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Sok z cytryny do smaku
1,5 litra bulionu drobiowego Kucharek
Kucharek Smak lata do smaku
1 pęczek kolendry
6 pokrojonych w paski suszonych pomidorów
½ szklanki oliwy z suszonych pomidorów
Słodka papryka węgierska Prymat do smaku
½ łyżeczki chili do smaku

Sposób przygotowania:
Białą i czerwoną cebulę podsmażyć na maśle, dodać paprykę i czosnek. Gdy cebula się zrumieni, dodać białe wino, bulion i pomidory pelati, zagotować. Następnie dodać ryby morskie, pomidory (suszone i concasse) i sok z cytryny. Całość doprawić do smaku i gotować 15 minut, delikatnie mieszając tak, aby kawałki ryby pozostały całe.
Przed wyserwowaniem dodać świeżo siekaną kolendrę, a jeśli zupa będzie zbyt ostra, można dla złagodzenia smaku podać ją z kwaśną śmietaną.  

 
 

Zapiekane warzywa sezonowe z boczkiem i miodowym sosem vinaigrette

Składniki dla 4 osób:
600 g chudego pieczonego boczku
1 pokrojona w grubą kostkę cukinia
1 pokrojony w grubą kostkę bakłażan
8 pokrojonych w grubą kostkę pieczarek
1 pokrojona w grubą kostkę czerwona papryka
1 pokrojona w grubą kostkę żółta papryka
1 posiekany pęczek dymki
1 pokrojona w cząstki czerwona cebula
6 pokrojonych w plastry ząbków czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek

Miodowy sos vinaigrette:
3 łyżki musztardy Dijon z gorczycą
1 szklanka oliwy z oliwek
2 łyżki miodu lipowego
Sok z cytryny do smaku
2 łyżki słodkiego sosu chili
50 ml octu winnego
Sól, grubo mielony pieprz, bazylia, tymianek Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa podsmażyć na patelni, przełożyć do brytfanny. Pokrojony boczek podsmażyć na oliwie i dodać do warzyw. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Warzywa i boczek piec 20 minut w temperaturze 180°C.  Tak przygotowane aromatyczne warzywa skropić sosem vinaigrette. Zapiekankę można również podawać z jogurtem bałkańskim.