‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Z Rafałem Maserakiem w Dzień Dobry TVN

 

Rafał traktuje gotowanie jako relaks, uwielbia spędzać czas w kuchni, gotując i wymyślając nowe potrawy. W DD TVN mogliśmy przekonać się, jak radzi sobie z przygotowywaniem kulinarnych rarytasów.

Kuchnia włoska to ulubiona kuchnia Rafała. I co ważne, można ją szybko przygotować w przerwie między treningami tańca. To właśnie dlatego ta kuchnia zdominowała niedzielny poranek. Znany tancerz zaraz po programie pobiegnie na próbę generalną przed wieczornym „Tańcem z gwiazdami", musi się więc stosownie posilić.

Panowie przygotowali świeże i kolorowe dania kuchni włoskiej. Rafał zaproponował swój popisowy numer - „roztańczoną" zupę pomidorową aromatyzowaną bazylią. A jako danie główne zaproponowano przepyszne tagliatelle z kurczakiem, krewetkami i sosem pesto.

 

 „Roztańczona” zupa pomidorowa

Składniki dla 4 osób:
1 garść liści szpinaku
1 marchewka
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
1 seler naciowy
1 biała część pora
5 pieczarek
4 boczniaki
3 kostki pomidorowe Kucharek
200 ml pomidorów z puszki
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Grubo mielony pieprz czarny Prymat
1 pęczka bazylii

Sposób przygotowania:
1,5 litra wody zagotować z kostkami pomidorowymi. Pokrojone w paski warzywa podsmażyć z czosnkiem na oliwie z oliwek. Całość dodać do bulionu pomidorowego, gotować 20 minut. Liście szpinaku podsmażyć na oliwie z pieczarkami i boczniakami, dodać pomidory. Całość doprawić do smaku przyprawą uniwersalną Kucharek i czarnym pieprzem, dodać do zupy i zagotować. Przed podaniem posypać świeżo siekaną bazylią i tartym parmezanem.

 

 

Tagliatelle z kurczakiem i krewetkami

Składniki dla 4 osób:
600 g makaronu tagliatelle
Kostka do makaronu Kucharek
200 g pokrojonego w paski kurczaka
Pikantna przyprawa do drobiu
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g krewetek koktajlowych
50 g dużych kaparów
100 g suszonych pomidorów
Przyprawa uniwersalna Kucharek,
Pieprz czarny mielony Prymat

Bazyliowe pesto:
100 g świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
4 łyżki tartego parmezanu
12 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, na końcu dodać oliwę z oliwek i doprawić. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody z dodatkiem kostki do makaronu. Po ugotowaniu tagliatelle odcedzić. Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmażyć kurczaka z krewetkami i suszonymi pomidorami, dodać przygotowany wcześniej sos pesto i gorący makaron. Całość dokładnie wymieszać, doprawić  przyprawą uniwersalną Kucharek i pieprzem. Danie udekorować kaparami.