W poniedziałek 1 marca 2010 roku kulinarny team w składzie: Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski, zagościł w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Knyszyńskiej 12 w Białymstoku.
Ekipa realizująca projekt spotkała się z bardzo miłym przyjęciem ze strony uczniów i nauczycieli. Sala pękała w szwach, bowiem w prezentacji uczestniczyło 150 osób. Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali prezentacji na temat ryb i owoców morza z Norwegii oraz możliwości ich wykorzystania w połączeniu z tradycyjnymi, lokalnymi produktami polskimi.
Po części teoretycznej Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski zaprezentowali swój kulinarny kunszt, a na zakończenie wyserwowali wszystkim przygotowane podczas pokazu danie. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że potrawa smakowała równie dobrze, jak wyglądała.
Na zakończenie spotkania, wszyscy otrzymali miłe upominki w postaci książek Roberta Sowy. Dzięki nim wspólnie spędzone chwile na pewno na dłużej pozostaną w pamięci uczestników spotkania.
Główny sponsor projektu:
Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmom:
Patronat medialny:
Kolejne szkolenie w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” odbędzie się w najbliższy czwartek, 4 marca w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Majora Sucharskiego w Krakowie.