Tym razem mistrzowie kulinarni zawitali w Szkole Podstawowej nr 79 im. Łódzkich Olimpijczyków przy ulicy Pomorskiej 138 w Łodzi, która jest placówką promującą zdrowie.
Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski zachęcali uczniów klas drugich i trzecich do jedzenia ryb, które mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Panowie zorganizowali również kilka konkursów, w których można było wygrać ciekawe nagrody oraz przygotowali dla wszystkich uczniów i nauczycieli łososia norweskiego z salsą pomidorową i świeżymi ziołami.
Sądząc po pustych talerzykach danie smakowało, a przy okazji dostarczyło dzieciakom mnóstwo ważnych wartości odżywczych, które powinny być dostarczane organizmowi w codziennej diecie. Mamy nadzieję, że za sprawą projektu „Zdrowa Szkoła” organizowanego przez Norge pod patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni, dzieci będą patrzeć na ryby „łagodniejszym okiem” i na myśl o rybnym obiedzie nie będą się krzywić.
Po głównej prezentacji jedna z klas trzecich wzięła udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego. Podczas przygotowywania pysznych zakąsek i sałatek z łososiem norweskim w roli głównej, Grzegorz opowiedział, jak ważny wpływ mają ryby na wzrost dzieci i ich lepszą kondycję.
Wszyscy świetnie się bawili, a uczniowie i nauczyciele na pewno wynieśli z tego spotkania mnóstwo cennych informacji na temat nieocenionej roli ryb w codziennej diecie dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych i starszych.
Sponsor główny:
Dziękujemy również firmie:
Patronat medialny: