„Zdrowa Szkoła” to projekt realizowany przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni.
Szkolenie, którego głównym celem jest edukacja w zakresie zdrowej żywności i żywienia, popularyzacja łososia norweskiego i prezentacja możliwości połączenia go z polskimi produktami regionalnymi, poprowadzili Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski, obaj znani m.in. z programu Dzień Dobry TVN. Ważnym wsparciem kulinarnego duetu był Konrad Birek i Krzysztof Baranowski.
Robert Sowa, jako wieloletni ambasador ryb i owoców morza z Norwegii, opowiedział o walorach zdrowotnych i smakowych łososia norweskiego, a Grzegorz Łapanowski przedstawił aspekt zdrowotny żywności oraz rolę produktu regionalnego, tradycyjnego i ekologicznego w promocji lokalnych gospodarek.
Konrad Birek – laureat wielu konkursów kulinarnych, opowiedział, jak ważną rolę odgrywają one na drodze zawodowej młodych szefów kuchni oraz podpowiedział, jak przygotować się do konkursu, aby wygrać.
Po części teoretycznej, odbył się pokaz kulinarny, podczas którego panowie przygotowali dania na bazie łososia norweskiego. Zwieńczeniem spotkania była degustacja przygotowanych dań oraz rozdanie wszystkim uczestnikom pamiątkowych egzemplarzy „Romansu kulinarnego” oraz książki „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.
Główny sponsor projektu:
Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmom:
Patronat medialny:
Kolejne szkolenie w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” odbędzie się już w czwartek, 11 marca, w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach.