Prezentacja prowadzona była przez mistrzów kulinarnych znanych głównie z programu Dzień Dobry TVN – Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego. Panowie zaprezentowali aspekty zdrowotne wynikające ze spożywania ryb i owoców morza z Norwegii oraz opowiedzieli, jak ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia jest właściwa dieta.
Po części teoretycznej odbył się pokaz kulinarny, podczas którego kulinarny team (Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski) przygotował aromatycznego łososia norweskiego z sosem z sera Lazur i szpinaku. Kulinarny show zakończył się degustacją, dzięki czemu każdy uczestnik prezentacji mógł nie tylko obserwować kolejne etapy przygotowywania dania, ale również go spróbować.
W prezentacji uczestniczyło 120 osób – uczniów i nauczycieli, przedstawicieli mediów i lokalnych restauratorów.
Na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil wszyscy uczniowie otrzymali książeczki „Romans kulinarny”, a nauczyciele i zaproszeni goście najnowszą książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.
Główny sponsor projektu:
Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmom:
Patronat medialny:
Kolejne szkolenie w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” odbędzie się już w najbliższy wtorek 9 marca w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.