„Zdrowa szkoła” to projekt realizowany przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza pod patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni, którego głównym celem jest edukacja w zakresie zdrowej żywności i żywienia, popularyzacja łososia norweskiego i prezentacja możliwości połączenia go z polskimi produktami regionalnymi.
Szkolenie poprowadzili Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski, obaj znani m.in. z programu Dzień Dobry TVN. Ważnym wsparciem kulinarnego duetu byli: Konrad Birek i Krzysztof Baranowski. Robert Sowa przedstawił liczne zalety łososia norweskiego, a Grzegorz Łapanowski opowiedział o żywności i żywieniu w aspekcie zdrowotnym oraz o roli produktu regionalnego, tradycyjnego i ekologicznego w promocji lokalnych gospodarek.
Konrad Birek – laureat wielu konkursów kulinarnych, opowiedział, jak ważną rolę odgrywają one na drodze zawodowej młodych szefów kuchni oraz podpowiedział, jak przygotować się do konkursu, aby wygrać.
Po części teoretycznej, odbyły się warsztaty, w których uczestniczyli uczniowie, mając okazję gotowania pod okiem kulinarnego mistrza i jego teamu. Podczas wspólnego gotowania przygotowano kilka dań na bazie łososia norweskiego oraz polskich produktów ekologicznych i regionalnych.
Uczniowie pomogli również w przygotowaniu dania degustacyjnego, które na zakończenie imprezy wyserwowano wszystkim jej uczestnikom, a było to 80 osób – uczniów i przedstawicieli grona pedagogicznego.
Sponsor główny:
Dziękujemy również firmie:
Patronat medialny: