Prezentacja prowadzona była przez mistrzów kulinarnych znanych z programu Dzień Dobry TVN – Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego. Panowie zaprezentowali aspekty zdrowotne wynikające ze spożywania ryb i owoców morza z Norwegii oraz opowiedzieli, jak ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia jest właściwa dieta.
Uczniowie z zainteresowaniem śledzili kolejne etapy spotkania oraz aktywnie uczestniczyli w quizie na temat norweskich ryb i owoców morza.
Po części teoretycznej odbył się pokaz kulinarny, podczas którego kulinarny team (Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski) przygotował aromatycznego łososia norweskiego z sosem z sera Lazur i szpinaku. Ukoronowaniem pokazu była degustacja mistrzowskich delicji, które były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.
W prezentacji uczestniczyło 90 osób – uczniów i nauczycieli, przedstawicieli mediów oraz zaproszonych gości.
Na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil wszyscy uczniowie otrzymali książeczki „Romans kulinarny”, a nauczyciele i zaproszeni goście najnowszą książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.
Kolejne, ostatnie już szkolenie w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” odbędzie się w czwartek 18 marca br. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Reymonta w Wiśle.
Główny sponsor projektu:
Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmom:
Patronat medialny: