W czwartek, 21 kwietnia 2016 podczas gali wieńczącej V edycję akcji rekomendującej stołeczną gastronomię organizowanej przez Warszawską Izbę Przedsiębiorców ,,Warszawa od kuchni” Robert Sowa odebrał nagrodę "Złotego Widelca" przyznaną jego autorskiej restauracji N31.
Jurorami akcji są eksperci z Warszawskiej Izby Przedsiębiorców oraz ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, polityki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni z Warszawy, którzy w oparciu o regulamin oceniają restauracje.
Prezydent miasta stołecznego Warszawy: ,,To bardzo pożyteczny konkurs, w którym nagradzana jest nie tylko dobra kuchnia, ale też należyty poziom obsługi”.
Dziękujemy za to wyróżnienie!
Akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców jako jedyna szczyci się poparciem władz miasta i województwa, a także posiada szeroką oprawę medialną.
W otrzymanym patronacie od wojewody mazowieckiego czytamy: ,,Powodzenie akcji w latach ubiegłych potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Sprzyja to rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym stołecznym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie".
Marszałek województwa mazowieckiego: ,,Konkurs jest doskonałą okazją do zarekomendowania najlepszych warszawskich restauracji. Prezentacji kuchni z różnych stron świata, a także promocji stołecznych potraw”.
Prezydent miasta stołecznego Warszawy: ,,To bardzo pożyteczny konkurs, w którym nagradzana jest nie tylko dobra kuchnia, ale też należyty poziom obsługi”.
Celem akcji jest zarekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia turystów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji ze Złotym Widelcem, promowanie i wykreowanie potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata.
Jurorami akcji są eksperci z Warszawskiej Izby Przedsiębiorców oraz ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, polityki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni z Warszawy, którzy w oparciu o regulamin oceniają restauracje.
Jurorzy przekazują organizatorowi i Kapitule akcji recenzje restauracji zawierające ocenę:
- menu: forma prezentacji menu,
- lokalu: klimat, aranżacja wnętrz,
- jakości obsługi: czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, znajomość języków obcych przez obsługę, wygląd personelu, sposób podawania rachunku,
- dań: forma podania, wygląd posiłku, smak, dodatkowo premiowane: danie specjalne zakładu oraz obecność dań kuchni warszawskiej w menu.