III edycja Konkursu "KULINARNY TALENT 2011" już niebawem!
Zmagania konkursowe odbędą się 24 marca o godz. 10.00
w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska
w Warszawie, ul. Marsa 56c.
Wybraliśmy 12 Finalistów, młodych, zdolnych kucharzy.
Już wkrótce pokażą, na co ich stać!!! Musicie to zobaczyć!
Oto lista tegorocznych finalistów:
• Arkadiusz Wilamowski (Hotel i Restauracja Kolumna Park w Dobroniu; szef rekomendujący: Robert Głyda) – polędwica wołowa aromatyzowana turówką wonną z łososiem cytrynowym w otoczeniu guacamole, kurek i sosu śliwkowego
• Artur Ogrodziński (Hotel Sielanka nad Pilicą; szef rekomendujący: Dariusz Ratuszniak) – łosoś z polędwicą wołową na floku podany z julienne warzywnym z ragout grzybowo-dyniowym w rożku z ciasta filo i sosem musztardowo-balsamicznym z whiskey Jack Daniel’s
• Bartek Pawlikowski (Hotel Fado Gorzów Wielkopolski; szef rekomendujący: Dawid Szkudlarek) – pieczeń z polędwicy wołowej na sosie własnym dodatkiem sufletu grzybowego w towarzystwie łososia na sałatce z kiełków i szpinaku
• Damian Kolasa (Restauracja Revelo Łódź; osoba rekomendująca: Anna Zielińska) – polędwica wołowa aromatyzowana whiskey Jack Daniel’s sous vide w towarzystwie łososia norweskiego z masłem truflowym
• Kamil Wierzbowski (Novotel Centrum w Warszawie; szef rekomendujący: Brian Farell) – makaron ze słodkich ziemniaków z wołowiną podany z łososiem w spring rolls
• Krzysztof Janik (Restauracja Maestra Bydgoszcz; szef rekomendujący: Michał Śmiegiel) – mini steki z polędwicy wołowej na ziemniaku fondue w towarzystwie paczuszek z łososia w szynce parmeńskiej w asyście sosu z zielonego pieprzu na whiskey Jack Daniel’s
• Łukasz Kalinowski (MK Taste Legionowo; szef rekomendujący: Michał Karadżow-Szmitkowski – meli melo z polędwicy wołowej i łososia na sosie berneńskim w aromacie Jacka Daniel’sa
• Maciej Siąkowski (Restauracja "Jak pragnę wina" Łódź; szef rekomendujący: Dariusz Kuźniak) – delikatny łosoś z prawdziwkami, stek barbecue oraz ziemniak confit
• Mateusz Wichrowski (Warszawa; szef rekomendujący: Paweł Oszczyk) – meli melo z polędwicy wołowej i łososia, risotto z rakami i awokado, esencja smardzowa z whiskey Jack Daniel’s
• Michał Sławik (Green House Restaurant & Bar Wrocław; szef rekomendujący: Piotr Trzaska) - rolada wołowo-łososiowa na musie szampańsko-truskawkowym z prażonym pęczakiem i snopkami warzyw
• Monika Bielik (szef rekomendujący: Paweł Wiśniewski/ Szef Kuchni w rezydencji Ambasadora Krolestwa Niderlandów) – delikatne płaty polędwicy wołowej a’la sushi podane na pierniczku z grzybami, tatarem łososiowym i dwoma sosami: kabayaki i żelowym sosem z zielonych grejpfrutów oraz chmurkami z cebuli
• Piotr Rolnik (Qubus Hotel Katowice, szef rekomendujący: Miachał Keil) – polędwica wołowa na posłaniu z grzybów z dodatkiem wędzonego łososia z delikatnym sosem z pokrzywy
PARTNERZY:
PATRONI:
W środę, 23 marca o godz. 17.00, odbędzie się spotkanie z uczestnikami na odprawie w Klubie Galop/Trylogia w Zielone. Uczestniczą: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Katarzyna Michalak, Konrad Birek, przedstawiciele jury technicznego, Fundacji KSK i MT Targi. Godzina 19.00 - wspólna, uroczysta kolacja.
Uczestnicy Konkursu zamieszkają w Hotelu „Trylogia” w Zielonce:
ul. Poniatowskiego 46 A
05-220 Zielonka
Tel : 022 799 72 19
e-mail: biuro@klubgalop.pl
Uczestnicy zamieszkają w pokojach dwuosobowych. Lista hotelowa zostanie przedstawiona po przyjeździe w recepcji hotelu.
24 marca 2011 o godz. 10.00 odbędzie się rozpoczęcie konkursu, który poprowadzą Robert Sowa i Bartek Jędrzejak znany z fantastycznych zapowiedzi pogody w DD TVN.
Podczas Konkursu oceniać uczestników będzie Jury techniczne w składzie:
Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji KSK
Grzegorz Kazubski – Doradca i Szef Kuchni MAKRO
Rafał Targosz – Doradca kulinarny firmy LIMITO
Grzegorz Łapanowski – kucharz znany z kącika kulinarnego DD TVN
Jury degustacyjne obradować będzie w składzie:
- Anna Ibisz - redaktor naczelna JOY'a
- Tomasz Szczepanik - wokalista zespołu Pectus
- Marta Kuligowska - dziennikarka TVN 24
- Dominika Gawęda - wokalistka Blue Cafe
- Paweł Rurak Sokal -lider Blue Cafe
Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował będzie Konrad Birek Szef Kuchni - Studio Kulinarne Roberta Sowy.
Uroczyste ogłoszenie zwycięzcy Konkursu „Kulinarny Talent 2011” oraz wręczenie statuetek i dyplomów nastąpi w dniu 24 marca po zakończeniu Konkursu ok. godz 16.00.
Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymają cenne nagrody:
• Komplety naczyń marki Welmax
• Komplety noży kucharskich od MAKRO
• Komplety noży kucharskich od Nestle
• Urządzenia do gotowania marki Thermomix
• Laptop ufundowany przez InterEuropol
• Książki kucharskie ufundowane przez MAKRO
• Książki kucharskie ufundowane przez Thermomix
• Ekspresy do kawy marki Nespresso
• Cenne nagrody i upominki od Villeroy&Boch
• Upominki od firmy DERMIKA
• Kosze upominkowe od LIMITO
Podczas Konkursu odbędą się pokazy kulinarne i degustacje:
- Limito - pokaz i degustacja potraw z łososia
- pokaz i degustacja potraw przygotowanych w urządzeniu Thermomix
- pokaz i degustacja sushi
- degustacja potraw z dorsza norweskiego
- Nespresso – degustacja kawy
- Jack Daniel's degustacja drinków
Wszyscy uczestnicy wystąpią w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.