VIII finał konkursu Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2016" za nami. Niezwykle wyrównany poziom, zacięta rywalizacja i dania dopracowane w każdym szczególe zdecydowanie zachwyciły podniebienia jurorów.
W tegorocznej edycji konkursu po raz pierwszy w jego historii na najwyższym podium stanęła kobieta. Gratulujemy laureatce - Gabrieli Łukaszewicz rekomendowanej przez Grzegorza Chlebowicza - szefa kuchni Trattorii Czarna Owca w Białymstoku. Jej comber z jelenia w ketjap manis z pianą z fety oraz orientalne kevis z kurczaka z bezą jagodową i sosem czekoladowym okazało się numerem 1.
Drugie miejsce zajął Paweł Laśkiewicz rekomendowany przez Adama Kowalewskiego z Pierogarni pod Aniołami w Bydgoszczy (danie: jeleń/ kurczak/ pietruszka/ demi glace/ jagoda/ burak). A miejsce trzecie przypadło Aleksandrze Siekierko.
Wszystkim uczestnikom konkursu, ich mistrzom i nauczycielom gratulujemy. Mecenasom, sponsorom, patronom medialnym i wszystkim osobom zaangażowanym w organizację konkursu serdecznie dziękujemy.
Wielkie ukłony dla naszych przemiłych, mega sympatycznych i ciągle uśmiechniętych jurorów degustacyjnych - Ewy Wojciechowskiej, Kasi Dowbor, Mariusza Czerkawskiego i Jacka Kopczyńskiego, a także dla Agnieszki Hyży, która wraz z Robertem Sową poprowadziła tegoroczny konkurs. Bardzo nam miło, że byliście z nami :)
Dziękujemy również jury profesjonalnemu, które obradowało w składzie: przewodniczący Jerzy Pasikowski, Teo Vafidis, Tomek Pawlusek, Artur Świerżewski, Wiesław Bober i Krzysztof Gawlik.
Pełna relacja i galeria zdjęć z konkursu już niebawem...